Γιατί o Άι Βασίλης είναι χοντρός;
Γιατί ο πιο αγαπημένος άγιος των μικρών και μεγάλων είναι χοντρός; Και αφού είναι τόσο χοντρός πώς χωράει στις καμινάδες των σπιτιών για να αφήσει κάθε Χριστούγεννα τα δώρα; Πέρα από τις προφανείς απαντήσεις, ότι δηλαδή φταίει η καθιστική ζωή αφού δουλεύει μόνο μία εβδομάδα τον χρόνο καθώς επίσης και το γεγονός ότι είναι λιχούδης και τσιμπολογάει τα γλυκά από τα εκατομμύρια σπίτια που επισκέπτεται, υπάρχουν επιστημονικές εκδοχές που με χιουμοριστική διάθεση προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη μοντέρνα εκδοχή του δημοφιλέστερου (και λόγω κιλών) αγίου.
Δεν θα περίμενε κανείς βέβαια κάτι λιγότερο (σε κιλά πάντα) από τον Αϊ-Βασίλη όταν στις μισές φωτογραφίες που τον συναντάμε βουτάει μπισκότα σε γάλα ή πίνει Coca Cola!
Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα του Αϊ-Βασίλη;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο Άγιος Βασίλης έχει πέσει θύμα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, όπως η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola, η οποία στις αρχές του περασμένου αιώνα (1931) οικειοποιήθηκε και παγίωσε για διαφημιστικούς λόγους την εικόνα του χοντρού γεράκου, ντυμένου με γούνα που κουβαλάει δώρα και πίνει το εν λόγω αναψυκτικό. Έστω κι έτσι λοιπόν, μπορούμε να αποδεχθούμε ότι έμμεσα η Coca Cola πάχυνε τον Αι-Βασίλη! Φανταστείτε να έπινε αναψυκτικά κιόλας!
Στην πραγματικότητα, ο Αϊ-Βασίλης είναι ένας λεπτός, ολιγαρκής, ασθενικός σχεδόν μεσήλικας (που δεν πρόλαβε να γεράσει ποτέ, μιας και πέθανε στα 49 του χρόνια) οποίος είχε ασκητική φιγούρα. Καμία σχέση δηλαδή με τον συμπαθή και ευτραφέστατο γέρο, με την παρατεταμένη κοιλιά, τα ροδοκόκκινα μάγουλα και τα γαλανά πονηρά μάτια που προδίδουν τον πρόσωπο της καλοπέρασης!
Κάπου εκεί λοιπόν, η επιστήμη της διαφήμισης και του marketing συνάντησε την επιστήμη της γενετικής! Η σύνδεση της παχυσαρκίας και της ανορεξίας με την κατάθλιψη και την ευτυχία ερευνάται επιστημονικά εδώ και πολύ καιρό.
Μπορεί ο Άη Βασίλης να είναι ένας καλόκαρδος, ευτυχισμένος παχουλός κύριος, αλλά τελικά δεν είναι ο μόνος! Οι παχουλοί είναι πιο χαρούμενοι άνθρωποι, απλώς επειδή τα γονίδιά τους δεν τους επιτρέπουν το αντίθετο! Επιστήμονες σε πανεπιστήμιο του Καναδά έφτασαν κοντά σε ανακάλυψη πως το γονίδιο της παχυσαρκίας σχετίζεται με το γονίδιο της ευτυχίας, καθώς συνδέεται με 8% μείωση του κινδύνου κατάθλιψης. Μετά από μεγάλη μελέτη στο γενετικό υλικό πάνω από 17.000 ανθρώπων, οι γενετιστές ανακάλυψαν πως τα άτομα που είχαν το γονίδιο της παχυσαρκίας είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Μπορεί αυτό το ποσοστό να είναι μικρό, αλλά είναι μια μικρή απόδειξη ότι το γονίδιο της παχυσαρκίας μπορεί να συνδέεται με την προστασία του οργανισμού μας από κατάθλιψη. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε Δείκτη Μάζα Σώματος 30 (δείκτης παχυσαρκίας) για να κερδίσουμε την ευτυχία ή την δόξα του Αϊ-Βασίλη!
Για τον ερευνητή Μοριακής Διαγνωστικής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», κ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, η παχυσαρκία του ‘Αϊ-Βασίλη δεν οφείλεται μόνο στην λαιμαργία του και την καθιστική ζωή, αλλά καθιστά υπαίτιες «δύο κοπέλες»! Είναι η Λεπτίνη και η Ινσουλίνη, οι οποίες ζουν σε ένα χωριό (κύτταρο) και εργάζονται στο Δημαρχείο του (πυρήνας του κυττάρου). Σ’ αυτό το Δημαρχείο (κυτταρικός πυρήνας) βρίσκεται μια τεράστια βιβλιοθήκη (DNA) με περίπου 30.000 βιβλία (τα γονίδια που φέρουν πληροφορίες για τι κυτταρικές λειτουργίες) όπου είναι κωδικοποιημένα τα καθήκοντα των κατοίκων του χωριού (κύτταρο). Οι δύο κοπέλες καθημερινά διαβάζουν τα αντίστοιχα καθήκοντά τους σε αυτή τη βιβλιοθήκη. Η δουλειά της Λεπτίνης είναι να ενημερώνει το κύτταρο (και κατ’ επέκταση τον ανθρώπινο σώμα και εγκέφαλο) για την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται να καταναλώσει καθώς και για το πότε φτάνει ο οργανισμό σε επίπεδα κορεσμού, δηλαδή πότε έχει χορτάσει και δεν χρειάζεται να φάει παραπάνω. Η δε Ινσουλίνη, που παράγεται στο πάγκρεας, είναι μία ουσία που βοηθάει στη διάσπαση τη γλυκόζης (βασικό συστατικό των τροφών) έτσι ώστε να απορροφηθεί καλύτερα από τα κύτταρα.
Αν κάποιες σελίδες από αυτή τη τεράστια βιβλιοθήκη σβήσουν ή χαθούν, τότε αυτές οι δύο κοπέλες δεν θα μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό το «σβήσιμο» αντιστοιχεί στις λεγόμενες μεταλλάξεις, οι οποίες ευθύνονται για μια σειρά από λάθος λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Αν μεταλλαχθεί το γονίδιο της Λεπτίνης, τότε ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει αν έχει χορτάσει, με αποτέλεσμα να τρώει ή να τσιμπολογάει συνεχώς με συνέπεια την κληρονομική παχυσαρκία. Αν δε, μεταλλαχθεί το γονίδιο της Ινσουλίνης, τότε η γλυκόζη κυκλοφορεί στο αίμα σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την ανθρώπινη υπόσταση ενός αγίου, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό που φταίει για τα περιττά κιλά στους περισσότερους από εμάς είναι οι κακές συνήθειες! Όπως δεν έχουμε δει ποτέ τον Άι-Βασίλη να τρώει φρούτα και να περπατάει (παρά μόνο να είναι δίπλα σε γλυκά και πάνω σε ένα έλκηθρο), έτσι θα δούμε και στον ίδιο μας τον εαυτό να τσιμπολογάει γλυκά το απόγευμα αντί για φρούτα ή να τρώμε delivery αντί για μια σαλάτα το βράδυ και να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι ακόμα και για να καλύψουμε μια μικρή απόσταση 100-200 μέτρων. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω που να μας εξασφαλίζει μακροχρόνια τα σωστά κιλά για τον καθένα και έναν υγιή οργανισμό μια ισορροπημένη διατροφή (μακριά από πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα) και μια μορφή ήπιας καθημερινής άσκησης. Ένα υγιές σώμα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο επίπονων διαιτών και έντονης γυμναστικής, αλλά θέμα σωστών συνηθειών.
Να έχετε καλές διακοπές με υγεία!